Rovdjursförvaltning i Finland, Sverige och Norge
Vid bedömningen 2019 av hur hotade de finska arterna är följde man Internationella naturvårdsunionens (IUCN) klassificering. Varg och järv klassificerades som hotade arter. Björn är nära hotad. Hotkategorierna beskriver risken för utrotning, det vill säga sannolikheten att en art försvinner inom en viss tidsperiod.
De stora rovdjurens skyddsnivå bedöms utifrån naturdirektivets åtgärdsrapport. Vid helhetsbedömningen av skyddsnivån är utgångspunkten en annan än vid bedömning av hotkategori. Bedömningen görs enligt naturgeografiska områden.
Naturresursinstitutets uppskattningar av individantalet baserar sig i första hand på de observationer nätverket av frivilliga rovdjurskontaktpersoner gjort. Naturresursinstitutet utnyttjar vid sin uppskattning också markräkning som görs av jägare, rovdjursobservationer som älgjägare antecknat samt v...
De stora rovdjuren väcker starka reaktioner hos människor. De är fruktade och hatade samtidigt som man vill skydda dem och betraktar dem som symboler för vildmarkerna. För större delen av människorna är de stora rovdjuren i verkligheten ganska okända.
Vargspillning samlas in för dna-analyser från den 15 november till slutet av februari. Dna-analyserna avslöjar detaljer om vargarna som det inte går att få reda på genom någon annan metod.