Rovdjursförvaltning i Finland, Sverige och Norge
Finland har både nationellt och med internationella avtal förbundit sig att upprätthålla en gynnsam skyddsnivå på rovdjursstammarna. Den minsta livskraftiga populationen (MVP) är zoologernas uppfattning om minimiantalet individer som krävs för att en djurstam ska klara sig och inte dö ut. Om en djurstam är för liten försvinner den antagligen på grund av flera olika faktorer, även om allt ytligt sett ser bra ut.
Finlands stora landrovdjur är utrotningshotade eftersom deras populationer är mycket små eller begränsade.
Grundidén med utplantering är att återföra livskraftiga stammar till områden där djuren försvunnit utan att för den skull begränsa eller hindra djurens möjligheter att röra sig fritt.
De stora rovdjuren väcker starka reaktioner hos människor. De är fruktade och hatade samtidigt som man vill skydda dem och betraktar dem som symboler för vildmarkerna. För större delen av människorna är de stora rovdjuren i verkligheten ganska okända.
Vargspillning samlas in för dna-analyser från den 15 november till slutet av februari. Dna-analyserna avslöjar detaljer om vargarna som det inte går att få reda på genom någon annan metod.