Att möta en varg

Vargen är ett stort vilt djur och ett rovdjur i vars närhet det är bäst att vara lugn och orädd. En varg som har rabies eller som försvarar sig kan skada en människa, men i Finland har det inte hänt sedan 1800-talet.

Vargspillning samlas åter in för dna-prover på olika håll i Finland

tis feb. 18 19:59:00 2025

”Med dna kan man identifiera den specifika vargindividen och vargrevirets gränser och få reda på om det handlar om ett revirhävdande par eller en flock”, berättar Mia Valtonen, specialforskare vid Naturresursinstitutet som samordnar insamlingen av dna-prover.

”Vargobservationer och dna-resultat är nödvändiga för att vi ska kunna upprätta en tillförlitlig bild av situationen för det finska vargbeståndet”, säger Valtonen.

Utöver frivilliga samlas prover in av anställda på Naturresursinstitutet och Finlands viltcentral. Dna-resultaten från tidigare år har samlats på en karta i tjänsten Luonnonvaratieto.luke.fi (luonnonvaratieto.luke.fi).

Läs hela nyheten på Luke.fi!

Delta i viltforskning!

Rapportera dina rovdjursobservationer

En observation av ett stort rovdjur kan betyda att man ser själva djuret men också att man ser spår, lämningar, alltså avföring, kadaver, det vill säga as, eller rivspår. Genom att anmäla din observation till rovdjurskontaktpersonen deltar du i viltforskningen.

Förebyggande av skador

Ibland kan de stora rovdjuren orsaka skador på husdjur. Oftast drabbas boskapsdjur och jakthundar. En betydande del av skadorna skulle kunna undvikas med förebyggande åtgärder.

Stora rovdjur i tätorter samt rovdjurskrockar

Ett stort rovdjur som gör skada, beter sig störande upprepade gånger eller förirrar sig in i ett tätortsområde bör anmälas till nödcentralen (112). Man försöker i första hand jaga bort rovdjuret från bebyggelsen. Djuret måste avlivas endast om det är svårt skadat eller till fara för människor.