Aktuellt

< Föregående Nästa >
Finlands Viltcentral
feb. 18, 2025 19:47

Varg eller lodjur? – anmäl din observation till rovdjurskontaktpersonen

Uppföljningen av stammarna av stora rovdjur i Finland stöder sig på ett nätverk av rovdjurskontaktpersoner. Rovdjurskontaktpersonerna granskar och sparar de observationer som anmäls av medborgarna, vilka utgör grunden till uppskattningen av rovdjursstammarna.

VargLIFE pressmeddelande, Onsdag 22.1.2025

Utvecklingen av stammarna av stora rovdjur följs med hjälp av nätverket av rovdjurskontaktpersoner. Nätverket som består av närmare 2 400 frivilliga sakkunniga har varit verksamt sedan slutet av 1970-talet. Observationerna som nätverket samlar in är en viktig del av uppskattningen av rovdjursstammarna.

Rovdjurskontaktpersonerna granskar de observationer av björnar, vargar, lodjur och järvar som medborgarna anmält. Bekräftade observationer sparas i systemet Tassu som administreras av Naturresursinstitutet.

”Uppgiften som rovdjurskontaktperson känns viktig och intressant. Själv motiveras jag mest av att samla in uppgifter och av målet att utveckla mitt eget kunnande om frågor som berör stora rovdjur” säger rovdjurskontaktpersonen Roope Penttala.

Penttala har varit verksam som rovdjurskontaktperson i Kyrönmaa jaktvårdsförening ungefär fem år. Han deltar också i insamlingen av varg-DNA.

Finlands viltcentral utnämner som rovdjurskontaktpersoner personer som lämpar sig för uppgiften och som är kända för att vara tillförlitliga. Före utnämningen ska rovdjurspersonen genomgå en grundläggande utbildning för rovdjurskontaktpersoner, antingen i form av en nätkurs (riistainfo.fi) som är öppen för alla eller i form av en utbildning som ordnas av Finlands viltcentral.

Läs hela nyheten på Riista.fi

www.slu.se/skandulv

Information om de stora rovdjuren i nordiska länder

SKANDULV - Forskning om vargar i Skandinavien. SKANDULV arbetar med grundvetenskapliga och tillämpade frågeställningar kring vargens ekologi och förvaltning. De huvudsakliga frågorna berör vargens populationsdynamik, rörelsemönster, genetik och ekosystemeffekter.