Ole hyvin varovainen karhun läheisyydessä
Karhut ovat yksilöitä, jotka voivat käyttäytyä eri tilanteissa eri tavalla. Toiset ovat uteliaita ja toiset voivat olla aggressiivisia, mutta perussääntönä muista aina: vaaratonta karhua ei ole.
Näin vältät vaaratilanteet:
- Älä ruoki karhua. Ruokkiminen totuttaa karhun ihmisen läheisyyteen ja karhu muistaa helpon ruoka-apajan. Hävitä kesämökillä kaikki jätteet. Älä jätä ruokatarpeita tai roskapusseja yöksi ulos.
- Jos löydät karhun tappaman eläimen, poistu heti paikalta tulosuuntaasi. Karhu on todennäköisesti vielä lähistöllä. Haaska on yleensä peitetty sammalilla tai upotettu osittain suohon.
- Jos näet karhunpennun, emo on varmasti lähistöllä. Älä mene lähemmäksi, vaan poistu tulosuuntaasi. Vaarallisinta on, jos joudut emon ja pennun väliin. Emo puolustaa vaistomaisesti pentujaan hyökkäämällä vaaran aiheuttajaa eli sinua kohti.
- Pidä koirasi kytkettynä. Vapaana liikkuva koira voi joutua karhun kanssa tekemisiin. Jos koirasi on irti ja kuulet sen suunnasta voimakasta ärähtelyä tai karjumista, poistu kauemmaksi ja hakeudu avoimeen paikkaan. Jos koira lähtee karhua pakoon, se tulee todennäköisesti sinua kohti ja karhu voi tulla perässä.
Lue lisää suurpeto-oppaista (riista.fi)
Karhu on sinua parempi kiipeämään ja nopeampi juoksemaan
- Vihainen karhu urahtelee ja heiluttelee päätään puolelta toiselle. Sillä on korvat luimussa ja niskakarvat pystyssä ja se seisoo neljällä jalalla. Karhu varoittaa nousemalla takajaloilleen ja karjumalla voimakkaasti.
- Peräänny rauhallisesti samalla hiljaa puhuen. Älä huuda tai ääntele voimakkaasti, sillä karhu tulkitsee sen vihamielisyydeksi. Älä tuijota karhua silmiin, se merkitsee haastetta. Puuhun kiipeäminen ei pelasta vihaisen karhun hyökkäykseltä, koska karhu on ihmistä parempi kiipeilijä.
- Jos karhu kuitenkin käy kiinni, heittäydy mahallesi maahan, suojaa käsilläsi päätäsi ja niskaasi, ole liikkumatta eli tekeydy valekuolleeksi. Pakoon juokseminen ei kannata, koska karhu on aina sinua nopeampi.
- Vahingoittunut karhu on aina vaarallinen. Jos törmäät autolla yhteen karhun kanssa, älä poistu autosta. Hälytä apua ja ilmoita kolarista poliisille. Poliisi huolehtii tilanteen selvittämisestä. Jos karhu on jäänyt henkiin, varoita muita tiellä liikkujia.
Mikäli kohtaat uhkaavasti käyttäytyvän karhun, ilmoita siitä välittömästi hätäkeskukseen. Taajama-alueella liikkuvasta karhusta on myös syytä ilmoittaa hätäkeskukseen. Mikäli karhun käytös ei ole uhkaavaa, ilmoita havainnosta alueesi riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdyshenkilölle (riista.fi).
Katso video karhun käyttäytymisestä (youtube.com)